Hoe (on)gezond is kokosolie

Het gebruik van kokosolie is in Nederland aan een stevige opmars bezig. Vooral de op gezondheid gefocuste consument is het doelwit van soms zeer overdreven claims. Nu zelfs Albert Heijn kokosolie gaat verkopen, wordt het tijd om eens te kijken of al die claims de toets der kritiek kunnen doorstaan.

Kokosolie en kokosvet
Kokosolie bestaat niet. Wat men in de advertenties kokosolie noemt is simpelweg kokosvet, maar omdat ieder vet bij een bepaalde temperatuur vloeibaar zal worden zal kokosvet dus soms ook kokosolie zijn. Het criterium om van een olie of van een vet te spreken is de staat van die stof bij kamertemperatuur. Kokosvet smelt niet bij kamertemperatuur, maar pas bij 24 graden.
Te claimen dat het product kokosolie is, is dus oneerlijk te noemen.
Kokos en kokosvet
Kokosvet bevat het meeste verzadigde vet van alle bekende olie- en vetsoorten. Nu is al jaren bekend dat verzadigde vetten slecht zijn voor je cholesterolgehalte en dus uiteindelijk voor je gezondheid. Het verhoogt aantoonbaar het risico op potentieel dodelijke hart- en vaatziekten.
Het advies van iedere instantie op het gebied van gezondheid is bekend: wereldwijd probeert men de bevolking er van te overtuigen dat men de inname van verzadigde vetten dient te beperken.
De leveranciers van kokosvet proberen dit probleem te omzeilen door te claimen dat kokosolie weliswaar rijk is aan verzadigde vetten, maar dat er een speciaal verzadigd vet inzit: laurinezuur. Van dit laurinezuur wordt dan gemeld dat het andere en meer positieve effecten heeft dan andere verzadigde vetten. Dat is dus een onbewezen claim. Wel waar is dat in experimenten konijnen, die werden gevoerd met kokosvet, gewoon arteriosclerosis kregen[1,2]. In gewone mensentaal is dat aderverkalking en dus een hart- en vaatziekte.
Te claimen dat kokosolie gezond is, is dus oneerlijk te noemen.
De Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA heeft dus ook geen enkele gezondheidsclaim betreffende kokosolie ofwel kokosvet goedgekeurd. Dat wel claimen kan een bezoekje van een controlerende instantie plus een proces-verbaal opleveren. Overigens zit er een winstmarge van ongeveer 1000 procent op culinair kokosvet. Het wordt normaal in de zeepindustrie gebruikt.

Kiezen voor kokosolie (lees: kokosvet) is dus niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Er wordt je immers gewoon een poot (of noot) uitgedraaid door oneerlijke handelaren in lucht. Waarom kies je niet gewoon voor olijfolie? Daarvan is wetenschappelijk onomstotelijke bewezen dat het gebruik goed voor hart en bloedvaten is.

[1] Kritchevsky et al: Experimental atherosclerosis in rabbits fed cholesterol-free diets in Arteriosclerosis - 1982
[2] Wagar et al: High-fat diet without excess calories induces metabolic disorders and enhances atherosclerosis in rabbits in Arteriosclerosis - 2010

Reacties