Kokoswater

Veel voedingsmiddelen, die tegenwoordig gemeengoed zijn, zijn ooit in Nederland op kleine schaal geïntroduceerd door of voor consumenten met een sterk gevoel voor gezondheid en een interesse naar eerlijke, natuurlijke producten. Gezondheidswinkels of natuurvoedingswinkels waren de plaats waar deze groep consumenten hun boodschappen deed. Pas wanneer de doelgroep groot genoeg werd geacht stapten de grootwinkelbedrijven in de markt.

Kokoswater is een volstrekt natuurlijk product waarvan duidelijk is dat dit dezelfde route zal gaan volgen. Een groeiende groep bewuste consumenten is overtuigd van de positieve aspecten van het drinken van kokoswater en daarom zal het niet al te lang meer duren voordat Albert Heijn het product in zijn assortiment opneemt. Hero ziet dat moment ook al naderen en bracht als eerste grootmacht kokoswater (met een vruchtensapje) op de markt.
[Foto: healthysupplies.co.uk]
Kokoswater is de heldere vloeistof in jonge kokosnoten en, mits die kokosnoot onbeschadigd is, zal het kokoswater steriel zijn. In de tropen was kokoswater altijd al een natuurlijke dorstlesser en een veilig alternatief voor drinkwater. Gedurende het laatste decennium is kokoswater in Noord-Amerika op de markt gezet als sportdrank en als energiedrank met als argument dat het hoge gehalten aan kalium en andere mineralen bevat. Voorts werd de nadruk gelegd op het feit dat er geen vetten, zout of calorieën in zou zitten. Nu moeten die gezonde claims wellicht met een korreltje zout worden genomen omdat je in Nederland net zo goed kraanwater zou kunnen drinken.

Is kokoswater een tijdelijke hype of zal het een vaste plaats in ons voedingspatroon kunnen krijgen? Kokoswater zal zeker kunnen passen in een bewuste en gezonde levensstijl, maar het is niet gezonder dan een glas water. Zelfs de Consumentenbond maakte gehakt van de claim dat kokoswater een gezond alternatief kon zijn.

[Bron: Consumentengids • juni 2014]

Kokoswater: de smaak van wuivende palmbomen en tropische stranden. Maar in Nederland lopen we er niet warm voor.

Kokoswater is in Amerika een uiterst populair drankje, zeker onder Hollywoodsterren. In kokoswater zitten weinig suikers – 5 gram per 100 ml – en wat mineralen. Hierdoor heeft het veel weg van een sportdrank. Het kokoswater dat wij lieten proeven komt uit de jonge kokosnoot. Deze licht troebele drank is niet te vergelijken met de witte kokosmelk die gemaakt wordt van het vruchtvlees van een rijpere kokosnoot: de melk bevat veel vet, het kokoswater niet. Ondanks het gezonde imago van kokoswater staan onze 20 proevers er niet om te springen. Woorden als ‘vies’ en ‘smerig’ vallen. Krijgen ze de keus, dan drink 95% liever gewoon water.
HEALTHY PEOPLE KOKOSWATER
Smaakcijfer: 5
Er is extra aroma toegevoegd om de kokossmaak te versterken en dat werkt: dit water heeft de meeste kokossmaak. De kokosnoten zijn het oudst: één jaar. Van zulke kokosnoten kunnen ook de bast en het vruchtvlees verwerkt worden, wat duurzamer is.

VITACOCO NATURAL COCONUT WATER
Smaakcijfer: 3,6
VitaCoco scoort een dike onvoldoende voor de smaak. ‘Geen vet en cholesterol’ staat er op de verpakking. Logisch, want dat zit nooit in kokoswater. Wel zit er extra vitamine C in om de kleur constant te houden.

HERO KOKOSWATER
Smaakcijfer: 2,7
Hoe natuurlijk kokoswater ook is, de natuurlijke variatie in smaak wordt door Hero minder gewaardeerd. De fabrikant gebruikt daarom extra fruitsuiker om de smaak constant te houden. Maar of dit een goede keuze is? De smaak van dit water wordt het minst gewaardeerd.

Reacties