Kokosbloesemsuiker

Kokosbloesemsuiker is de nieuwste manier om onzin te verkopen aan lichtgelovige consumenten. Er wordt rondom kokosbloesemsuiker een illusie gekweekt waaruit moet blijken dat je probleemloos van deze suikersoort kunt genieten zonder dat je hoeft na te denken over de nadelen die gewone suiker wel heeft.
In de meeste reclame-uitingen wordt het over kokosbloesemsuiker geschreven alsof het een volstrekt nieuwe zoetstof is, maar dat is natuurlijk weer niet waar. Deze suiker was allang bekend onder de naam palmsuiker, wordt ook al eeuwenlang toegepast in vele oosterse keukens en staat in onze voormalige kolonie Nederlands-Indië bekend onder de naam goela djawa ('Javaanse suiker'). Kokosbloesemsuiker wordt gewonnen uit het ingekookte stroperige sap uit de bloesem van enkele soorten palmbomen, waaronder de suikerpalm (Arenga pinnata), de dadelpalm (Phoenix dactylifera) en de op Java groeiende Aziatische suikerpalm (Borassus flabellifer). Slechts in beperkte mate wordt deze suiker ook uit de kokospalm (Cocos nucifera) ‘geoogst’.

Kokosbloesemsuiker is chemisch gezien gewoon fructose en dat verklaart direct ook die lage glycemische index van rond de 35 waarover de folders en websites het zo graag hebben. Zonder dat men dat getal in een context plaatst betekent het immers niets. 'Bovendien,' zo zegt Edith Feskens, hoogleraar Voeding en gezondheid in de levenscyclus aan Wageningen Universiteit, 'lijkt kokosbloesemsuiker qua samenstelling  nogal op kristalsuiker, dus is het niet aannemelijk dat er een groot verschil is in de glycemische index.'

Men noemt ook graag dat kokosbloesemsuiker ongeraffineerd is. Dat klopt, maar dat betekent beslist niet dat het daardoor gezonder is dan de zo gevreesde geraffineerde witte suiker. Bij witte bietsuiker heeft men tijdens het productieproces slechts een extra stap ingebouwd om de laatste verontreinigingen te verwijderen.

Kokosbloesemsuiker is niets anders dan een nieuwe hype, die verzonnen is door marketingmensen en handelaren in lucht om u geld uit de zak te kloppen.
Mocht je na het lezen van deze column toch nog deze suiker willen consumeren, koop dan palmsuiker bij de toko en beslist geen kokosbloesemsuiker bij de natuurvoedingswinkel. Het is precies hetzelfde product, alleen is het bij de toko een stuk goedkoper.

Reacties