Kokosnoten op Europese stranden

Soms spoelen volwassen kokosnoten aan op de kusten van West-Europa. Je zou kunnen beweren dat een dergelijke vondst simpelweg bewijst dat kokosnoten echte lange wereldreizigers zijn.

Maar deze vondsten moeten met behoorlijke scepsis worden benaderd. Het is theoretisch mogelijk voor kokosnoten om vanaf een Caraïbisch eiland in zee te vallen en via de warme Golfstroom en de Noord-Atlantische Drift vanuit Caraïbische wateren naar Europese stranden te drijven. Maar kokosnoten zouden de littekens van deze lange reizen moeten dragen: ze zouden zijn bedekt met mariene zeepokken en paalwormen om aan te geven dat ze een lange tijd in zee hebben doorgebracht[1]. De op Nederlandse stranden gevonden exemplaren waren niet of nauwelijks aangetast door zeepokken en paalwormen, waardoor biologen wel tot de conclusie moesten komen dat die aangespoelde kokosnoten afval moest zijn geweest dat men in zee had gedumpt.
Sommige onderzoekers schatten dat een volwassen kokosnoot theoretisch in een maand of zes de Atlantische Oceaan zou kunnen oversteken en misschien zelfs levensvatbaar zou kunnen zijn bij het bereiken van een Europese kust[2]. Experimenten met drijvende flessen toonden echter aan dat zaden misschien wel 14 maanden nodig hebben om de Atlantische oversteek te maken. Aangezien kokosnoten niet meer dan enkele maanden kiemkrachtig kunnen blijven zullen ze na zo'n lange tijd in het zeewater hun levensvatbaarheid zeker hebben verloren.

Tot 2009 waren er geen onvolwassen kokosnoten op de Nederlandse kust aangespoeld. Een exemplaar van zeven centimeter lang was de eerste. Er bevonden zich geen zeepokken op of boorgaten van paalwormen in deze kokosnoot . Dus ook deze kleine kokosnoot is vermoedelijk als afval in zee geworpen. Deze conclusie wordt bevestigd door de vondst van onrijpe kokosnoten in een winkel in Nederland, waar ze werden gebruikt als decoratiemateriaal. De onrijpe exemplaren worden dus kennelijk ook geïmporteerd in Europa[3]. Dit wijst eens te meer op de belangrijke rol van de mens bij het wereldwijde vervoer van tropische zaden en vruchten aan de Nederlandse stranden. Nederlandse handelsbedrijven als Catz International BV importeren namelijk al eeuwenlang kokosnoten.

[1] Brochard, Cadée: Tropische drijfzaden van de Nederlandse kust - 2005
[2] Harries, Baker: The Gulf Stream coconut: flotsam and jetsam or natural dissemination? in Palms - 2005
[3] Cadée: The human factor in tropical drift fruits and seeds from the Dutch Coast in The Drifting Seed - 1997

Reacties