Ghee

Op veel sites waar kokosolie gezien wordt als gezond, ontdek ik ook berichten en reacties waaruit moet blijken dat ghee misschien wel net zo gezond is als kokosolie. Zie bijvoorbeeld hier. Technisch gezien klopt die bewering, want het is net zo ongezond als kokosolie.

Ghee is een vorm van geklaarde boter waaruit door langdurige verhitting het vocht is verdampt en de melkproteïnen naar de bodem van de pan gezakt zijn. Wat overblijft is dus vrijwel puur dierlijk vet.
In de Indianse keuken wordt ghee nog steeds veel toegepast, maar ook buiten India worden geklaarde botervarianten gevonden. Zelfs in Europa zijn er nog plaatselijke varianten te vinden: in Duitstalige landen wordt het butterschalz ('boterreuzel') genoemd.

Alle geklaarde boters (en dus ook ghee) bestaan voor 99.5% uit vet. Iedere 100 gram ghee bevat 61.9 gram verzadigd vet, 4.0 gram transvet, 28.7 gram enkelvoudig onverzadigd vetten, 3.7 gram meervoudig onverzadigde vetten en 256 mg cholesterol[Bron]. Deze 100 gram zorgt voor 876 kCal.

Zelfs sites, die je voorhouden dat je ghee in je eetpatroon moet opnemen omdat het 'zo gezond is', melden dat transvetten ten koste van alles vermeden moeten worden ('De ware boosdoener voor hartaandoeningen, te hoog cholesterol, buikvet, ontstekingen, kanker en ga zo maar door, is transvet, zo vermeld diezelfde site). Ze vergeten daarbij consequent te vermelden dat er 4.0 gram transvet in ghee verstopt zit, wat dus een vorm van kwalijke misleiding is.

Met andere woorden: Net als kokosvet is ghee zo ongezond door de grote hoeveelheden ongezonde vetten, dat iedereen er met een grote boog omheen zou moeten lopen. Waarom doen goedgelovige mensen dat niet? Omdat ze liever geloven in de kletspraatjes op zogenaamde gezondheidswebsites dan in regulier wetenschappelijk onderzoek dat zegt dat olijfolie veruit de meest gezonde keus is[1,2,3].

[1] Klonizakis et al: Long-term effects of an exercise and Mediterranean diet intervention in the vascular function of an older, healthy population in Microvascular Research - 2014 
[2] Charles et al: Protection from hypertension in mice by the Mediterranean diet is mediated by nitro fatty acid inhibition of soluble epoxide hydrolase in Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA - 2014
[3] Kouvari et al: Exclusive olive oil consumption and 10-year (2004-2014) acute coronary syndrome incidence among cardiac patients: the GREECS observational study in Journal of Human Nutrition and Dietetics - 2015

Reacties