Kokosolie en Reumatoïde Artritis

Reumatische artritis wordt behandeld met ontstekingsremmers (NSAIDs zoals Diclofenac) of met Disease-Modifying Anti Rheumatic Drugs (DMARDs). Deze medicijnen hebben soms bijwerkingen, zoals misselijkheid, maagproblemen of maagzweren. Bij beginnende reumatische artritis is het middel in sommige gevallen zelfs erger dan de kwaal en dus wordt er overal gekeken of er geen veiliger manier is om die ontsteking in de gewrichten tegen te gaan.
Zou kokosolie kunnen helpen bij het bestrijden van de ontstekingsreacties bij reumatoïde artritis, zo vroegen een aantal Indiase onderzoekers zich af. Het onderzoek richtte zich op de polyfenolen uit de kokosolie.

Bij laboratoriumratten werd op kunstmatige wijze een ontstekingsreactie in de gewrichten opgewekt. De ene groep werd behandeld met een regulier medicijn tegen artritis, terwijl een andere groep werd behandeld met de polyfenolen uit kokosolie. Uit de resultaten bleek een potentieel positief effect van de polyfenolen bij de opgewekte artritis[1]. De onderzoekers menen dat dit het effect is van de antioxidanten en ontstekingsremmende effecten van die polyfenolen uit de kokosolie.

De adepten van kokosolie hebben natuurlijk met instemming gereageerd op alweer een mogelijk voordeel van kokosolie en op diverse websites wordt dit onderzoek intussen gretig aangehaald als bewijs.
Wat iedereen vervolgens vergeet te melden is dat polyfenolen in vrijwel alles zit wat we dagelijks consumeren. De belangrijkste bronnen van polyfenolen zijn groenten, fruit, groene thee, zwarte thee, rode wijn, koffie, chocola, olijven en olijfolie[2].

Kokosolie wordt niet eens genoemd als belangrijke bron van polyfenolen en dus zijn de onderzoeksresultaten weer eens volstrekt uit zijn verband getrokken.

[1] Vysakh et al: Polyphenolics isolated from virgin coconut oil inhibits adjuvant induced arthritis in rats through antioxidant and anti-inflammatory action in International Immunopharmacology – 2014
[2] D'Archivio et al: Bioavailability of the polyphenols: status and controversies in International Journal of Molecular Sciences – 2010

Reacties