Kokosolie en Alzheimer

Op diverse websites, die het gebruik van kokosolie proberen te stimuleren (en te verkopen), wordt gemeld dat dat het consumeren van kokosolie te gevolgen van de Ziekte van Alzheimer kunnen beperken of zelfs tegengaan. Het gezwets werd zelfs zo sterk dat de belangvereniging Alzheimer Nederland zich gedwongen voelde te reageren. Zie daarvoor hier.

Normaal gesproken is glucose (suiker) de belangrijkste bron van energie voor de hersenen. Er zijn aanwijzingen dat de hersencellen van iemand met Alzheimer (deels) het vermogen zijn verloren om glucose als brandstof te gebruiken. Kokosolie bestaat deels uit een vetzuur met de naam caprinezuur. Dit caprinezuur wordt in het lichaam afgebroken tot zogenaamde 'ketolichamen'. Volgens de niet bevestigde theorie achter kokosolie kunnen deze ketolichamen een alternatieve bron van energie zijn voor hersencellen.
De populariteit van kokosolie bij de 'behandeling' van de Ziekte van Alzheimer is te wijten aan een onderzoek met Medium Chain Triglyceriden (MVTs) uit kokosolie en rode palmolie. Onderzoekers rapporteerden een positief effect[1]. Het geobserveerde effect was echter zo klein dat hetzelfde effect bereikt kan worden door een dieet dat arm is aan koolhydraten[2].

Omdat het bedrijf zelf niet eens in de uitkomst van hun rigoureuze wetenschappelijke testen geloofde, heeft men maar een prijzige nutraceutical (een tussenvorm van voeding en geneesmiddel) ontwikkeld met de naam Axona.

Het bovenstaande onderzoek werd uitgevoerd met een supplement dat 20 gram capinezuur bevatte. Kokosolie bevat ongeveer één gram van het 'werkzame' caprinezuur per eetlepel (15 ml). Je moet dus 20 eetlepels kokosolie slikken om hetzelfde beperkte effect te bereiken.
Kokosolie bevat echter veel meer stoffen dan alleen caprinezuur. Zo bestaat kokosolie voor meer dan 85% uit verzadigd vet. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het slechte LDL-cholesterol. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.

Het Voedingscentrum is het met me eens en zegt het volgende: "Het negatieve effect van kokosvet op je gezondheid staat vast, terwijl eventuele positieve effecten onvoldoende bewezen zijn. De Europese Voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) heeft daarom geen enkele gezondheidsclaim over kokosvet goedgekeurd." Het Voedingscentrum adviseert daarom om kokosolie alleen bij uitzondering te eten.

[1] Henderson et al: Study of the ketogenic agent AC-1202 in mild to moderate Alzheimer's disease: a randomized, double-blind, placebo-controlled, multicenter trial in Nutrition and Metabolism – 2009
[2] Alzheimer Association: Alternative treatments. Zie hier.

Reacties