Kokosolie en Bijnieruitputting

Wat bezielt mensen om bij wat vage klachten, waar een huisarts natuurlijk niet zo veel mee kan, direct in de val te lopen van kwakzalvers die niet-bestaande ziekten denken te kunnen diagnosticeren. Hier sprak ik al over candida-infecties, die een universitair geschoolde medicus met de meest gevoelige apparatuur niet kan waarnemen, maar die wel veelvuldig door amateurs wordt gediagnosticeerd.

Een andere veel gehoorde kreet is bijnieruitputting. Voedingscoach Jesse van der Velde noemt bijnieruitputting hier 'een serieuze bedreiging voor je gezondheid en wordt vaak helaas niet herkend door huisartsen'. Dat zou natuurlijk best kunnen bij een kwaal die niet bestaat[1]. Maar wat zijn dan de verzonnen symptomen? Bijnieruitputting is te 'herkennen aan algehele vermoeidheid, 's ochtends niet uit bed kunnen komen, trek hebben in koffie (caffeïne), of in zoute voeding of suikers, niet kunnen herstellen van een griepje, verlaagd libido, en andere symptomen,' verzint Jesse van der Velde rustig verder.

In Nderland bestaat er tegenwoordig een hele website over het bedachte probleem. De lijst met symptomen lijkt eindeloos en, zoals zo vaak in de wereld van de kwakzalverij, passen die symptomen in zowel heel veel als in geen enkele diagnose. Geen huisarts die er chocola van kan maken en teleurgestelede patiënten lopen dan in de val van niet opgeleide amateurs. De website vermeldt dat 'Het diagnosticeren van Bijnieruitputting op basis van één test of symptoom is onmogelijk. Om een accurate diagnose te stellen moeten doktoren en natuurartsen kijken naar een aantal testen, welke soms meerdere keren herhaald dienen te worden'. Tuurlijk. Wie betaalt die testen? Jijzelf, want er bestaat geen ziektenkostenverzekering die deze onzintesten vor een onzin kwaal wenst te vergoeden.

Bijnieruitputting heeft al een lange historie achter de rug. De term 'adrenal fatigue' werd in 1998 verzonnen door James M. Wilson, afgestudeerd in menselijke voeding. Hij kreeg regelmatig de Amerikaanse toezichthouder FDA over de vloer omdat hij het tijdens zijn onderzoeken niet zo nauw nam met de voorschriften[2]. Niet echt vertrouwenwekkend, zou ik zelf denken.

Nu gaan we even overschakelen naar de werkelijkheid. Het gezaghebbende Hormone Health Network zegt duidelijk wat je zou moeten doen als je de waandiagnose van bijnieruitputting hebt gekregen. Artsen zouden je duidelijk moeten maken dat je geen tijd moet verspillen aan een onbewezen diagnose en dat het krijgen van een échte diagnose veel belangrijker is om je gezondheidsproblemen te overwinnen[3]. Want stel je voor dat je écht iets ernstigs, zoals een depressie of (iets minder erg) wat vage overgangsklachten, onder de leden hebt. Alleen een échte arts kan je daarbij helpen of je zorgen wegnemen.

Maar goed, ik weet dat ik voor een verloren zaak strijd. Mensen zijn onzeker, hebben slecht opgelet op school of hebben de onweerstaanbare neiging om achter goeroes en andere kwakzalvers aan te lopen die eenvoudige oplossingen aandragen. Persoonlijk vind ik het vreemd dat je wel iemand gelooft die een tweedaagse online cursus heeft gevolgd, maar niet iemand die jarenlang een universitaire opleiding heeft moeten doorstaan.

[1] Cadegiani, Kater: Adrenal fatigue does not exist: a systematic review in BMC Endocrinic Disorders - 2016
[2] FDA Warning Letter to James M. Wilson. Zie hier.
[3] Hormone Health Network: Myth vs. Fact: Adrenal Fatigue. Zie hier

Reacties