Kokosolie en Zonbescherming

Op een toch wel teveel bezochte website kwam ik het onderstaande berichtje tegen, waarin een bezoeker geadviseerd werd om zichzelf met kokosolie te smeren als bescherming tegen de zon. Gewone zonnebeschermingsproducten waren dan niet nodig zo constateerde Weston Price al in zijn boek 'omdat eilandbewoners in de Stille Zuidzee kokos gebruikten om zichzelf mee te beschermen tegen de zon' (zegt de link).
Weston Price (1870-1948) was een tandarts die zijn aandacht liet verschuiven van de behandeling van gebitten, via de invloed van voeding op die gebitten, naar gezonde voeding. In 1939 publiceerde hij zijn boek 'Nutrition and Physical Degeneration', waarin hij zijn warrige ideeën uiteenzette dat bepaalde aspecten van het moderne Westerse dieet, zoals suiker, zowel fysieke, mentale, morele als sociale achteruitgang zouden veroorzaken. Uit zijn bijzonder twijfelachtige onderzoek moest blijken dat roomboter en boterolie wel superfoods moesten zijn omdat ze de 'x-factor' zouden bevatten. Die 'x-factor' was door hem 'ontdekt', maar hij was dan ook de enige, want het is nooit in enig ander onderzoek aangetroffen. Zelfs tijdens zijn leven werd Weston Price al als een kwakzalver gezien en de het is dus een wonder dat er nog steeds lichtgelovige mensen zijn die in zijn gedachtegoed blijken te geloven.

De meeste plantaardige oliën bevatten tocoferol, een viertal vetoplosbare vormen van vitamine E. Op de huid aangebracht vormen die tocoferolen een natuurlijke bescherming tegen de schadelijke straling van het zonlicht. Vandaar dat ze veelvuldig in cosmetica worden gestopt: ze gaan bederf tegen en helpen ook nog eens de huid te beschermen tegen overmatig zonlicht.
Ultraviolette straling van de zon (UVR) wordt verdeeld in een drietal categoriën: UV-C (200-280 nm), UV-B (280-320 nm) en UV-A (320-400 nm). UV-C is daarvan de meest schadelijke, maar wordt door de ozonlaag rond de aarde weggefilterd. UV-B-straling en in mindere mate UV-A-straling zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van huidkanker. Het advies is om je met een hooggedoseerde zonnebeschermingscrème in te smeren als je jezelf blootstelt aan de zon en dan in ieder geval met een beschermingsfactor (SPF) van 30 of hoger[1].

De vraag is dus of Weston Price gelijk had om kokosolie aan te bevelen om je kwetsbare huid te beschermen tegen dat schadelijke zonlicht. Onderzoek heeft uitgewezen dat kokosolie inderdaad een bepaalde zonbeschermingsfactor (SPF) bezit, maar die is slechts iets meer dan 7, veel te weinig om een effectieve bescherming te bieden[2]. Zelfs olijfolie heeft nog een iets hogere SPF van 7.549, maar het is natuurlijk nog lang geen SPF30.
Zoals ik al zo vaak zei: geloof nooit in een wondermiddel dat door kwakzalvers wordt aanbevolen en wat door 'gelovigen' op hun websites wordt verkocht.

[1] KWF Kankerbestrijding: Tips voor verstandig zonnen. Zie hier.
[2] Deep Kaur et al: In vitro sun protection factor determination of herbal oils used in cosmetics in Pharmacognosy Research – 2010

Reacties