Rode Palmolie: Nu bewezen ongezond

Lichtgelovige mensen lopen tegenwoordig veel te lichthartig achter allerlei ongefundeerde gezondheidsclaims van goeroes aan. Het doet mij soms denken aan de Rattenvanger van Hamelen: iemand verzint een verhaal, gooit het op internet en volksstammen geloven dat het waar is. Al eerder heb ik hier gemeld dat rode palmolie lang niet zo gezond blijkt te zijn dan ons voortdurend wordt voorgespiegeld.

Niet alleen zit rode palmolie boordevol verzadigde vetzuren, maar – zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek – wordt bij de productie en verhitting de kankerverwekkende stof 3-MCPD aangemaakt. Van 3-MCPD is bekend dat het nierschade kan veroorzaken en dan speciaal bij jonge kinderen[1].
En juist jonge kinderen krijgen te veel van deze stof binnen door de consumptie van margarine, sauzen en bakkerswaren. Het RIVM heeft voor het eerst gekeken naar de hoeveelheid die mensen van deze stof binnenkrijgen, afgezet tegen de gestelde gezondheidslimiet[2]. Het instituut wijst er wel op dat er nog geen harde conclusies getrokken kunnen worden vanwege de beperkt beschikbare gegevens. Volgens de onderzoekers krijgt gemiddeld 18 procent van de jonge kinderen van twee tot en met zes jaar te veel van de giftige stof binnen. Bij zevenjarigen is dit zelfs meer dan een derde (35 procent). Daarna daalt de inname gestaag. Vanaf zeventien jaar werd bij minder dan 5 procent van de bevolking de limiet overschreden.

In tegenstelling tot de aanmaak van 3-MCPD bij verhitting van palmolie, neemt bij verhitting van olijfolie de waarde van 3-MCPD juist af (... heating of olive oil resulted in a decrease in bound 3-MCPD levels)[3]. Dat betekent uiteraard dat de consumptie van olijfolie veel gezonder is dan die palmolie.

Volgens mij staan we voor de keus: geloven we de verzinsels van de goeroes of geloven we in de objectieve wetenschap?

[1] Breauning et al: Analysis of 3-MCPD- and 3-MCPD dipalmitate-induced proteomic changes in rat liver in Food and Chemical Toxicology - 2015
[2] Boon et al: Preliminary assessment of dietary exposure to 3-MCPD in the Netherlands 
[3]  Zelinková et al: Fatty acid esters of 3-chloropropane-1,2-diol in edible oils in Food Additives and Contaminants - 2006

Reacties